doen wat werkt

id Academie - Zin en onzin binnen HRM

Een collegereeks over wetenschap en praktijk, waardevolle kennis en mythes

 

Kennis over effectief HR-beleid en instrumentarium lijkt voor het oprapen te liggen. In whitepapers, nieuwsbrieven, blogs en seminars proberen bedrijven en goeroes je te overtuigen van de effectiviteit van hun aanpak. Die overtuigingskracht berust vaak meer op marketing en ideologie, dan op bewezen effect.

In deze collegereeks laten we wetenschappers aan het woord die gedegen onderzoek doen naar wat werkt en wat niet binnen HR. Praktijkprofessionals delen hun ervaring met de toepassing van een evidence based aanpak binnen hun organisatie.

De colleges vinden plaats in het Rietveld Theater in Delft en worden live gestreamd. Een beperkt aantal mensen kan live aanwezig zijn (afhankelijk van de dan geldende corona-maatregelen). De livestream is nog een maand terug te kijken.

Programma en tickets
De colleges vinden elke 2 maanden plaats in het Rietveld Theater in Delft, maar zijn ook van achter je beeldscherm te volgen. Tickets kosten € 25 per online college, en € 35 als je live aanwezig wilt zijn. Voor € 99 krijg je toegang tot alle 6 de colleges. Zet deze data alvast in je agenda. De onderwerpen zijn onder voorbehoud

  • 3 december 2020 15 uur - Kilian Wawoe - de wetenschap achter thuiswerken, en Maarten Freriks - de basisprincipes evidence based werken voor HR (bestel hier een terugkijkticket)
  • 4 februari 2021 15 uur - Arnold Bakker - job crafting gecombineerd met playful work design (bestel een ticket)
  • 1 april 2021 15 uur - Tinka van Vuuren - eigen regie op gezondheid of duurzame inzetbaarheid
  • 10 juni 2021 - Wilmar Schaufeli - mentale energie en bevlogenheid
  • 2 september 2021 - Marius Rietdijk - toegepaste gedragsanalyse (applied behavior analysis) als wetenschappelijke basis voor HRM
  • 4 november 2021 - Annet de Lange - succesvol ouder worden op het werk

 

Alle college's zijn online nog twee maanden terug te kijken als je vooraf een ticket hebt aangeschaft.

Bestel hier uw tickets

Onze spreker op 4 februari december 2021: 

 

         
  Arnold Bakker    
         
  Managementboeken die beloven dat medewerkers na toepassing van een aantal eenvoudige principes weer fluitend naar het werk gaan, happy workers zijn of passievol presteren doen het vaak goed in de ranglijsten. De praktijk is echter een stuk weerbarstiger en goed dat er daarom ook deugdelijk onderzoek is naar wat werkenden daadwerkelijk motiveert. Arnold Bakker is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, en heeft veel onderzoek gedaan naar proactief gedrag en bevlogenheid in een organisatiecontext. In dit college laat hij zien wat je kunt doen om het enthousiasme van medewerkers en hun werkplezier te versterken. Los van de hypes en gebaseerd op deugdelijk wetenschappelijk onderzoek.  

Richard Engelfriet studeerde Arbeid- en Sociale Zekerheidswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Engelfriet schreef onder meer de boeken ‘De Succesillusie’, ‘Hoe vang ik een rat?’ en ‘Zo simpel kan het zijn’. Columns schrijft hij voor onder meer het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, managementsite.nl, nu.nl, b2bcontact.nl en deondernemer.nl. Hij is commentator voor BNR Nieuwsradio.

Tegenwoordig is hij vooral actief als gespreksleider en dagvoorzitter op congressen en geeft hij presentaties en lezingen.