doen wat werkt

id Academie - Zin en onzin binnen HRM

Een collegereeks over wetenschap en praktijk, waardevolle kennis en mythes

 

Kennis over effectief HR-beleid en instrumentarium lijkt voor het oprapen te liggen. In whitepapers, nieuwsbrieven, blogs en seminars proberen bedrijven en goeroes je te overtuigen van de effectiviteit van hun aanpak. Die overtuigingskracht berust vaak meer op marketing en ideologie, dan op bewezen effect.

In deze collegereeks laten we wetenschappers aan het woord die gedegen onderzoek doen naar wat werkt en wat niet binnen HR. Praktijkprofessionals delen hun ervaring met de toepassing van een evidence based aanpak binnen hun organisatie.

De colleges vinden plaats in het Rietveld Theater in Delft en worden live gestreamd. Een beperkt aantal mensen kan live aanwezig zijn (afhankelijk van de dan geldende corona-maatregelen). De livestream is nog een maand terug te kijken.

De aftrap van deze collegereeks wordt gegeven door Kilian Wawoe, docent Human Resource Management aan de Vrije Universiteit. Hij laat zien wat onderzoek ons leert over thuiswerken, een thema dat in deze corona-tijd zeer actueel is. Maarten Freriks, directeur van id Plein, vertelt waarom een meer evidence based praktijk voor de toekomst van HR van belang is, en hoe je daar op een praktische manier invulling aan kunt geven. De presentatie is in handen van Richard Engelfriet, auteur van diverse boeken en columns over managementmythes.

Programma en tickets

De college's vinden elke 2 maanden plaats in het Rietveld Theater in Delft, maar zijn ook van achter je beeldscherm te volgen. Tickets kosten € 25 per online college, en € 35 als je live aanwezig wilt zijn. Voor € 99 krijg je toegang tot alle 6 de colleges. Zet deze data alvast in je agenda. De onderwerpen zijn onder voorbehoud

  • 3 december 2020 15 uur - over de wetenschap achter thuiswerken, en de basisprincipes evidence based werken voor HR
  • 4 februari 2021 15 uur - job crafting gecombineerd met playful work design
  • 1 april 2021 15 uur - eigen regie op gezondheid of duurzame inzetbaarheid
  • 3 juni 2021 - mentale energie en bevlogenheid
  • 2 september 2021 - toegepaste gedragsanalyse (applied behavior analysis) als wetenschappelijke basis voor HRM
  • 4-11-2021 - succesvol ouder worden op het werk

 

Alle college's zijn online nog een maand terug te kijken als je vooraf een ticket hebt aangeschaft.

Bestel hier uw tickets

Onze 3 sprekers op 3 december 2020 zijn: 

 

             
       
             
  Kilian Wawoe is docent HR aan de Vrije Universiteit, en consultant. Zijn kritiek op het beloningsbeleid in de bankwereld vormde het begin van een nieuwe loopbaan als onderzoeker en public speaker. In die rol roert hij graag onderwerpen aan waarbij HR-praktijk beschikbare wetenschappelijke kennis niet altijd benut. Waarom leiden bonussen tot slechtere prestaties? Waarom zijn beoordelingsgesprekken flauwekul? Wat maakt dat assertieve werknemers beter betaald worden? In zijn colleges maakt Wawoe duidelijk hoe HR veel beter kan, als we de beschikbare kennis praktisch toepassen. Zijn thema tijdens dit college is: de positieve en negatieve kant van thuiswerken. En onderwerp waar hij afgelopen jaar onderzoek naar deed. Actueler kan het niet.   Maarten Freriks is mede-oprichter en directeur van id Plein, bureau voor loopbaanontwikkeling, outplacement en re-integratie. Freriks volgde een opleiding tot ingenieur aan de TU Delft. Zijn hele werkzame leven was hij actief op het gebied van HR, loopbaanontwikkeling en re-integratie. Bij oprichting van id Plein stond een praktische aanpak voorop. Onder het motto "Doen wat wat werkt" was vanaf het begin het motto van id Plein; een praktische insteek om mensen te begeleiden in en rondom werk, waarbij niet de methode maar het resultaat telt. Uit verbazing over de hoeveel onzin die binnen het vak van HR en coaching omging, is daar gaandeweg de ambitie om te "Weten wat werkt" aan toegevoegd.  

Richard Engelfriet studeerde Arbeid- en Sociale Zekerheidswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Engelfriet schreef onder meer de boeken ‘De Succesillusie’, ‘Hoe vang ik een rat?’ en ‘Zo simpel kan het zijn’. Columns schrijft hij voor onder meer het Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, managementsite.nl, nu.nl, b2bcontact.nl en deondernemer.nl. Hij is commentator voor BNR Nieuwsradio.

Tegenwoordig is hij vooral actief als gespreksleider en dagvoorzitter op congressen en geeft hij presentaties en lezingen.